Nagykövetségünk nagy sikerrel rendezte meg nemzeti ünnepi fogadását 2023. október 18-án a Shangri-La New Delhi szálloda báltermében. Először került sor ilyen rendezvényre a Covid járványt követően. Az eseményen közel 300 fő vett részt, India politikai, gazdasági, kulturális, tudományos, oktatási, katonai és diplomáciai életének képviselői, közöttük számos Újdelhibe akkreditált nagykövet tisztelte meg az eseményt, valamint más indiai államokból, városokból is ideutaztak az ünnepre. Többek között Indira Gandhi unokája is részt vett a magyar ünnepen, melynek díszvendége Abhay Thakur külügyi államtitkár (G20 Sous Sherpa) volt.

 

Szabó István nagykövet megemlékeztetett a forradalom nagyszerű pillanatairól, hőseiről, és történelmi jelentőségéről. Méltatta India akkori budapesti külképviselete Göncz Árpád kivégzésének megakadályozása érdekében tett erőfeszítéseit. Thakur államtitkár – amellett, hogy rámutatott a G20 csúcstalálkozóján Újdelhiben konszenzussal elfogadott nyilatkozat jelentőségére, amelynek kidolgozásában közreműködött – a magyar-indiai diplomáciai kapcsolatok 75 éves évfordulójáról is megemlékezett, kihangsúlyozva sokoldalú kapcsolatrendszerünk dinamikus fejlődését.

 

A rendezvényen a helyi Capital City Minstrels kórus szólaltatta meg a himnuszokat, az eseményt a Liszt Kulturális Intézet által külön erre az alkalomra készített 1956-os kiállítás is színesítette.